Tuin drainage

Gepost op: 19 mei 2017

Belang van drainage

Vaak zien wij nieuwe woonwijken verrijzen aan de rand van gemeenten waar voorheen weiland was. Prima plek natuurlijk om met uw jonge gezin in een nieuwe wijk te starten waar ook vaak andere jonge gezinnen neerstrijken. Toch zijn er een paar zaken waar u rekening mee moet houden en dat is onder andere de afwatering van de tuin, terras en oprit.  Vooral in voormalige weilanden bestaat de grond vaak uit zware klei of drassige veengrond. Dit is op zich geen onoplosbaar probleem, maar het moet wel geadresseerd worden. Zeker als u een kelderruimte of zelfs maar een kruipruimte onder uw huis hebt dan wilt u niet dat hier water in komt te staan. Dit kan bijvoorbeeld schimmel veroorzaken en vloeren en muren aantasten. Ook voor de gezondheid is het niet best om onzichtbare, minuscule schimmeldeeltjes die in de lucht zweven in te ademen.


Aanpak

In geval van zware kleigrond is het wellicht verstandig om de bovenste grondlaag om te ploegen met wat scherp wit zand. Dit zorgt voor betere doorlaatbaarheid van de grond voor regenwater naar de drainage leidingen. Ook verbetert dit de voedingsbodem in geval van grasveld of planten borders, omdat de wortels van planten gemakkelijker kunnen groeien.  De leidingen moet 'onder afschot', dus aflopend van het huis af, dus nooit naar de woning toe, worden aangelegd naar de straat of afwateringsbuis. Het verloop van de buizen dient ongeveer 1cm per strekkende meter te zijn.  U kunt het regenwater laten afvloeien naar een hemelwaterafvoer, maar veel beter is het natuurlijk om ervoor te zorgen dat het in het grondwater kan lopen. Dit zou bijvoorbeeld een sloot achter het huis kunnen zijn of u kunt bezinkputten maken.  Een bezinkput maken is gemakkelijk te doen door met een grondboor meerdere gaten te maken en dit op te vullen met grind en wit zand. Ook zou u een groter gat kunnen graven waar u alle buizen in laat afvloeien. De diepte moet zodanig zijn dat het hemelwater gemakkelijk het grondwater kan bereiken.


Uitvoering

Drainage buizen moeten om de 4-5 meter aangebracht worden, afhankelijk van de dichtheid van de grond. Om te voorkomen dat de gaatjes in de geperforeerde buizen dicht slibben, moet er een omhulling worden aangebracht van kokos of polypropeen. Vervolgens worden de drainage buizen in de grond gelegd op een diepte van 50-60 cm op een bed van grind, zand of schelpen.  De kosten voor de aanleg van drainage zal circa de €1000,- bedragen voor de aanleg van 100 meter drainage leiding.  Dit is een leuke klus om zelf te doen, maar u kunt natuurlijk ook een aantal offerteaanvragen naar gespecialiseerde bedrijven sturen om een goede prijs te bedingen en zo het werk geheel of gedeeltelijk uit te besteden. Kijk voor meer info op Irritech

Delen

Archief


Recente artikelen