Veiligheidsvoorzieningen: nooddouches

Gepost op: 22 mei 2017

Een nooddouche is eigenlijk net zoiets als een oogdouche. Maar een nooddouche is niet enkel voor de ogen: het is voor elk desgewenst lichaamsdeel dat onder invloed is gekomen van een schadelijk of ongewenst middel, al dan niet een vloeistof of iets anders. 

Doorgaans hebben instellingen zoals ziekenhuizen, middelbare school en bepaalde fabrieken waar met chemicaliën wordt gewerkt nooddouches inpandig. Op scholen tref je nooddouches bijvoorbeeld in of naast het scheikundelokaal. In het scheikunde- en/of natuurkundelokaal is een nooddouche veelal aanwezig. Of althans, dat hebben de betere middelbare scholen. Echter hebben alle middelbare scholen dat? Met andere woorden: is een nooddouche voor middelbare scholen verplicht?  Nooddouches zijn verplichte kost in ziekenhuizen en op werkplaatsen waar er met chemische middelen wordt gewerkt. Dus indien er op middelbare scholen wordt gewerkt in een afgesloten ruimte of lokaal met stoffen die vallen onder de categorie 'ontvlambaar' (en de degradaties hierin), 'ontplofbaar', 'vergiftig' en 'bijtend', dan is een nooddouche verplicht. Deze categorieën vallen onder artikel 34 van de Wet milieugevaarlijke stoffen en kent meer voorwaarden voor een nooddouche.  Het volgende wordt geacht: de nooddouche is aangesloten op het waterleidingnetwerk en de nooddouche heeft een capaciteit van minimaal 80 liter per minuut. 


Met of zonder hendel

Nooddouches in middelbare scholen hebben vaak een hendel. Zodra je aan deze hendel trekt dan wordt begint het water te stromen. Zulke nooddouches worden doorgaans opgehangen aan de muur. Maar er zijn niet enkel nooddouches die je moet ophangen. Deze nooddouches die aan het plafond bevestigd worden zijn overigens al vanaf 885 euro te koop, zoals de nooddouch- en oogdouche combinatie). Een draagbare nooddouche is bijvoorbeeld al vanaf 265 euro beschikbaar, althans zo stelt een eerste blik op de resultaten van Google. 


Waar kun je nooddouches kopen?

Op het internet, bijvoorbeeld bij Matcon. Koffers voor een draagbare nooddouche zijn ook te vinden op het net. Op Marktplaats worden er trouwens ook nooddouches verkocht. Echter hou altijd rekening of deze nog voldoen aan de voorwaarden? Wanneer je thuis een nooddouche wilt hebben kun je het misschien iets minder nauw nemen. Wil je zelf een nooddouche kopen of er misschien zelfs een maken?


Zelf maken

Om zelf een nooddouche te maken is wel enige handigheid voor vereist. Waar vind je de materialen? En is het wel zo veilig dan wel functioneel als je het zelf zou maken? Het zou je allicht eventueel tientallen euro's kunnen besparen en misschien vindt je klussen nog wel leuk ook. Ga hiervoor bij erkende bouwmarkten langs.

Delen

Archief


Recente artikelen