Wat is styrene en hoe wordt het gebruikt?

Gepost op: 25 augustus 2020

Styreenmonomeer is een belangrijk materiaal voor industrie omdat het een chemische bouwsteen is die geschikt is voor veelzijdige plastics en rubbers. Deze hebben uitstekende eigenschappen en zijn onder andere krachtig, licht van gewicht, veilig en energie efficiënt.

Styreenmonomeer als bouwsteen van de kunststofindustrie

Styrene is een van de belangrijkste monomeren die tegenwoordig wordt geproduceerd door de chemische industrie. Styreenmonomeer is een basisonderdeel dat vele toepassingen kent in de kunststofindustrie. De gebruikelijke methode voor het produceren van styreenmonomeer bestaat uit de alkylering van benzeen met ethyleen voor de productie van ethylbenzeen. Dit wordt gevolgd door dehydrogenering van ethylbenzeen tot polystyreen. Polystyreen ondergaat polymerisatie volgens alle gangbare methoden die in de kunststoftechnologie worden gebruikt om een grote verscheidenheid aan polymeren en copolymeren te produceren. Styreenmonomeer wordt gemakkelijk gepolymeriseerd en gecopolymeriseerd door zowel batchgewijze als continue massapolymerisatie-, emulsie-, suspensie- en oplossingsprocessen.

Toepassingen polystyreen

Styreen heeft verschillende vormen en toepassingen. Polystyreen wordt voornamelijk gebruikt in verpakkingen, wegwerpartikelen en goedkope consumentenproducten. Expandeerbare polystyreenkorrels worden voornamelijk gebruikt in voedsel- en drankverpakkingen, isolatie- en kussenverpakkingen. ABS en styreen-acrylonitril (SAN) worden veel gebruikt in de markt voor duurzame consumptiegoederen.

Polyesters op styreenbasis hebben een lange levensduur in zowel binnen- als buitentoepassingen. Polyesterboten gaan bijvoorbeeld doorgaans langer mee dan boten die zijn gemaakt van conventionele materialen. Thermoplastische elastomeren vervangen andere rubbers in veel bestaande toepassingen en betreden nieuwe markten. Andere toepassingen zijn onder meer tapijtrug (SBL), productie van banden (SBR) en gietstukken voor textiel en papier. Veel producten gemaakt van polystyreen zijn recyclebaar. Gerecycled polystyreen wordt gebruikt in verpakkingen, bouwmaterialen, kantoorartikelen en andere nuttige producten.

Impact styreenmonomeer op het milieu

Producten op basis van styreenmonomeer (met name voedselverpakkingen) verbruiken een relatief klein deel van de hulpbronnen, hebben een lagere koolstofvoetafdruk met minder uitstoot van broeikasgassen dan veel alternatieve materialen en hebben een toenemend aantal recyclingopties. Het materiaal wordt gemaakt van bijproducten van de olie- en gasproductie en is daarmee goed voor een zeer klein deel van het verbruik van natuurlijke hulpbronnen. In Europa vertegenwoordigt het slechts 0,2% van alle gebruikte ruwe olie. Expandeerbaar polystyreenschuim (EPS) kan gebruikt worden in de isolatie van gebouwen en zo helpen om de CO2-uitstoot te verminderen door huizen en kantoren energiezuiniger te maken. En EPS kan tot de helft van de ecologische voetafdruk hebben van alternatieve isolatiematerialen zoals minerale wol, terwijl dezelfde thermische waarde wordt bereikt. Bekers van polystyreen wegen tot vijf keer minder dan vergelijkbare papieren versies - wat minder transportemissies betekent. Er zijn dus verschillende redenen waarom het gebruik van polystyreen duurzamer is dan andere materialen.

Delen

Archief


Recente artikelen